Szerző: Ágh Csaba

Emlékszem, gyermekkoromban csodáltam a testépítőket. Természetesen megvoltak a kedvenceim;

Frank Zane tökéletes szoborszerű megjelenése,

Larry Scott karjai és vállai,

Steve Reeves fantasztikus kisugárzása és sármja – számomra a filmvásznon ő volt a tökéletes Herkules.

Fekete-fehér fotóik a testépítés hőskorát jelenítik meg, edzésmódszereik és gyakorlataik között olyan elemek is megtalálhatóak voltak, amelyek ma reneszánszukat élik.

Amikor azt mondjuk body building, talán a TRX-re gondolnánk utoljára. Pedig van rá hazai példa, hogy a TRX igenis segítheti, kiegészítheti a testépítők edzéseit.

http://www.youtube.com/watch?v=FyHhqwAjqyM&feature=related

Ebben a cikkben Tóth Zoltánnal (NABBA Mr.Univerzum; WBPF világbajnok; IFBB ELit bajnok) beszélgettem edzésről, tapasztalatokról, célokról és persze TRX-ről.

TRXInfo: Amennyiben egy tizenéves a segítségedet kéri, hogy megerősödjön és magára szedjen néhány kiló izmot, milyen típusú edzést javasolsz? Szabadsúlyok vagy gépek? Miért?

Tóth Zoltán (ToZo): Alap-átmozgató edzést javaslok, főleg gépeken, mert kezdésnél a szabályos végrehajtás a gépek által könnyebb, illetve a sérülések megelőzhetőek, szépen-fokozatosan felépítve, kiegészítve lépésről-lépésre.
A következő szint a szabadsúlyzós alapgyakorlatok, ezek közül is még a derékkímélőbbek. Nagy hangsúlyt fektetek mindenkinél a gerincmerevítők edzésére, felerősítésére, de ezt is csak fokozatosan!

TRXInfo: A hazai testépítés-szakirodalom történetében mérföldkőnek számítanak Fekete Ferenc könyvei. AZ ERŐ MŰHELYÉBEN tartalmaz egy fejezetet, amely az izomcsoportok fejlesztését részletezi hagyományos – tehát nem súlyzós – gyakorlatokkal (kötélmászás, szabadgyakorlatok, medicinlabda, gumikötél, stb.). Ezek nagy részét ma a funkcionális tréning eszköztárába sorolnánk; régi idők nagyjai – mint például Larry Scott – alkalmazta őket. Véleményed szerint az említett a gyakorlatoknak van még helye a mai testépítésben?


Tóth Zoltán (ToZo):
Igazán profi szinten nem nagyon alkalmazunk pl. medicinlabdát, meg nem mászunk kötélre, mert minek…a profi bokszoló sem megy el kiegészítésnek kőgolyót emelni, mert ezzel nem lesz előbbre.
A fantázia nem szab határokat, mivel ez egyénfüggő sportág, lehet, hogy valakinek erre van szüksége, mert működik. Én is szoktam használni gumikötelet kiegészítésként, nyújtásokhoz is, fitballt, hasgurigát, kettlebellt, flexi bart. A legnagyobb hangsúly akkor is a súlyzós edzésen, a nyújtáson illetve a kardiógépek használatán alapul.

TRXInfo: Mit jelent számodra a funkcionális tréning?

Tóth Zoltán (ToZo): Több izom kap stimulálást, állóképesség, szívedzés, speciális mozdulatok, gyakorlatok, a hétköznapi életben kamatoztatható test felépítése, ínak, szalagok erősödnek, stabilizáló izmok munkája.
A végeredmény egy erős, állóképes egészséges és életteli test.

TRXInfo: A TRX az emberi testet egészként kezeli és nem izolálja, mint a testépítés. Hogyan tudod összeilleszteni a kettőt?

Tóth Zoltán (ToZo): Pont erre a célra fejlesztettem ki a TRX Gladiátor tréninget. Kamatoztattam a 20 éves testépítésben szerzett tapasztalatokat a TRX eszköznél…

TRXInfo: A TRX használatának egyik nagy előnye, hogy egyszerre végzünk kardió és erőfejlesztő edzést. A testépítésnél a kardió inkább a szálkásítási időszakban érvényesül. Egy bodybuilder számára nem jelent ez problémát?

Tóth Zoltán (ToZo): Az általam kifejlesztett gyakorlatok és irányzat által teljesen átformáltam a TRX megközelítését. Az én szemléletem szerint nem csak állóképességi, stabilizációs és teljes testet igénybe vevő gyakorlatok vannak. Végzünk ilyeneket is, mivel a testépítés -fitness világában erre a vonalra nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Nagyon hatásos! Rengeteget erősödtem én is! Az igaz, hogy a saját testünkkel dolgozunk,de izomcsoportokra bontva, izolálva is lehet nyers erőt, izomtömeget és formát fejleszteni.

TRXInfo: Mit érdemes tudni az általad kifejlesztett Gladiátor tréningről? A TRX adott nektek olyan gyakorlatokat, mozgásformákat, melyek korábban nem szerepeltek az edzéseiteken?

Tóth Zoltán (ToZo): Több fajta órát különböztethetünk meg a gladiátor tréningen belül:

1. Stabilizáló mélyizom edzés (speciális és nagyon kimerítő, inkább koncentrált gyakorlatok – haladóknak.)

2. Izomtömeg – erőfejlesztés (specifikusan izomcsoportokra bontva, ugyanúgy, mint a súlyzós edzés tervezésében, főleg nagy, alap izmokat igénybe vevő nehéz gyakorlatok, plusz súlyzók beiktatásával is, 8-10 es ismétlésszámok)

3. Formálás (szintén izolációs-több max. 3 gyakorlat összekötve 1 izomcsoporton belül, kisebb mozdulatok is, illetve magasabb 15-20-as ismétlésszámok)

4. Erő-állóképességi edzés (ez a legkimerítőbb, összetett teljes testet igénybe vevő gyakorlatok, itt kiemeltebb a gerincmerevítő, has és lábak,valamint a tüdőtágítás. 1/2 -1 perces pihenőidőkkel, 10-15-ös ismétlésszámokkal.

5. Köredzés: 6-8 gyakorlat összekötve,6-8 TRX-en sorban váltva folyamatosan dolgozva pihenőidő nélkül!
Általában 5 teljes kört végzünk egyre jobban felpörgetve az ismétlésszámokat és az „eseményeket”. A HANGULAT LEÍRHATATLAN az edzéseken!

A Gladiátor tréningen belül nem alkalmazzuk az időre végzett gyakorlatokat, köredzéseket. Az edzéseken nagyon nagy figyelmet fordítunk a nyújtásokra, illetve a bemelegítésre a sérülések elkerülésére.

Minden gyakorlat és mozgásforma más, mint a súlyzós edzéseken. Saját testünkkel dolgozunk, az izmok is másképp terhelődnek. Példának említeném a széles lehúzást nyak mögé-csigán és a széles fogású húzódzkodást. A kettő ugyanaz? Nem, ez nagy tévedés lenne. Nem mindegy, hogy le kell húznod a súlyt, vagy fel kell húznod saját magad….

TRXInfo: Véleményed szerint van jövője a TRX-nek a hazai testépítők körében?

Tóth Zoltán (ToZo): Ezt majd meglátjuk, ezen munkálkodom jelenleg, nálam bevált!

TRXInfo: Nagyon köszönöm a beszélgetést, további sok sikert kívánok!

Tóth Zoltán (ToZo): Én is köszönöm a megkeresést, mindenkinek jó egészséget és TRX edzéseket kívánok!

Pin It on Pinterest

Share This