szerző: Szabó Patrícia és Ágh Csaba 

Azt gondolom, hogy „embernek”, egészségesnek érzi magát azáltal, hogy edzek vele (…) Én a gyerekemet is úgy nevelem, hogy a sérült emberek is olyanok, mint mi – normális, érző, gondolkodó lények! – Szabó Patrícia

Másoknak reményt és kitartást adni különleges képesség; vagy inkább adomány. Sokszor az ember nincs is tisztában azzal, mi mindent indít meg vagy kavar fel. Aztán amikor tudatára ébred, két lehetőség közül választ – vagy megriad a felelősségtől, vagy erőt merít belőle.

Ismerkedjetek meg azzal az emberrel, aki lehetővé tette számunkra, hogy példaértékű munkája révén bepillantást nyerjünk *Klári fantasztikus fejlődésébe, és akinek a tapasztalatai az egész TRX közösség számára aranyat érnek.
Valamennyi TRX edzőt buzdítani szeretnénk arra, hogy amennyiben felkészültnek érzi magát a nemes feladatra, foglalkozzon fogyatékkal élőkkel, mert kevés felemelőbb érzés van annál, mint amikor megláthatjuk egy látszólag sérült testben a kirobbanó életet.

*Klári történetéről a 32 lépcsőfokon túl című cikkben olvashatsz.

TRXInfo: Gazdag és színes sportmúlttal rendelkezel. Mesélnél magadról?
Patrícia:
Lételemem a sport, tele vagyok energiával. 9 éves koromtól atletizáltam a középiskola befejezéséig különböző egyesületeknél. Számos megyei és országos versenyen állhattam a dobogóra 400m és 800m-es távokon. Sportéletem java részét futószámok tették ki, de el-elkalandoztam más sportágak felé is.
4 évig versenyszerűen röplabdáztam, majd 1,5 évig eveztem. A versenysportot sérülés miatt nem folytathattam, de a mozgás továbbra is mindennapjaim részét képezi. 4 évig testnevelést tanítottam, vele párhuzamosan gyerekeket oktattam úszásra egy úszóiskolában. Fiam születése előtt 3 évig hobbiból bokszoltam a győri Ring Boksz Klubban.

TRXInfo: Az edzői munka alapja a folyamatos megújulás képessége. Te hogy vagy ezzel?
Patrícia:
Állandóan képzem magam, az új elméleti és gyakorlati szakmai fortélyokat folyamatosan beépítem edzéseimbe, nyitott vagyok minden újdonságra.
Szeretem a változatos, dinamikus mozgásformákat! Az utóbbi időben a funkcionális edzések felé fordultam, mert rendkívül hatékonynak és egyben „időtakarékos” edzésformának tartom őket. Jelenleg a TRX és a BOOTCAMP a favorit.
Törekszem változatos, hatékony edzéseket tartani. Fontos, hogy klienseim elégedettek és lelkesek legyenek. Az edzéseken különböző sporteszközöket használok, pl.: TRX, medicinlabda, gumikötél, ugrókötél, slide, fitball, XCo, …
Az eszközöket úgy válogatom össze, hogy figyelembe veszem a vendégem életkorát, fittségi szintjét, esetleges sportmúltját, egészségi állapotát, valamint sajátos igényeit a sportmozgás jellegére nézve.

TRXInfo: Nemrég családi vállalkozásba fogtatok. Mik az eddigi tapasztalatok?
Patrícia:
2001 óta dolgozom edzőként Győrben, évekig a győri Fit Forma Stúdió fitnesz-aerobic terem szakmai vezetője voltam, majd 2011 januárjától elindítottuk családi fitness vállalkozásunkat Watt Fitness fantázianéven. Személyi edzéssel és csoportos tréningekkel foglalkozunk. A TRX foglalkozásokat én vezetem, a Kettlebell edzéseket pedig a párom, Nyíri László (RKC II. instruktor).
Fontosnak tartjuk a vendégeinkkel való kapcsolattartást, ezért készítettünk egy honlapot is www.wattfitness.hu néven. Klári edzéseiről is töltöttem fel fotókat, mert példaértékűnek vélem az ő akaraterejét,- megpróbálja az adott helyzetben kihozni magából a maximumot.

TRXInfo: Mi a véleményed a Médiaunió Alapítvány legújabb Kerülj közelebb! kampányáról?
Patrícia: Fontos kezdeményezésnek tartom. Úgy gondolom, minden embernek joga van a teljes élethez, ebbe beletartozik a munka és a sportolás is.

TRXInfo: Többek között gyógytestnevelői képesítéssel is rendelkezel. Miért választottad  ezt a szakirányt?
Patrícia:
Egyrészt mindig is életem szerves része volt a sport és az edzés,- ez a munkám és a hobbim is egyben. Egy sportsérülés révén szorultam magam is gyógytornára, rájöttem, hogy a rehabilitáció mellett a megelőzésnek (prevenciónak) is jelentős szerepe van, akár   az élsportban, akár a személyi edzésben, akár testnevelés órán gyerekkorban. Úgy gondoltam a gyógytestnevelés fontos tudás, melyet hasznosíthatok a munkámban is. 30 év feletti klienseimnél gyakori a térd, gerinc, csípő és egyéb probléma,- beépítem a személyi edzéseimbe az egyénre szabott korrekciós gyakorlatokat.

TRXInfo: A gyógytestnevelés elemeit hogyan tudod összekapcsolni a TRX-szel?  
Patrícia:
A TRX egy rendkívül széles körben alkalmazható sporteszköz, így gyógytestnevelésre is alkalmas. A törzsizmok végig stabilizálnak, ezáltal a testtartás és testtudat is javítható. Persze nagyon fontos a gyakorlatok szabályos végrehajtása, az állandó kontroll.  A gyakorlatok skálájának csak az edző fantáziája és szakmai felkészültsége szab határt. Szeretek új gyakorlatokat kipróbálni, többféle eszközt és módszert kombinálni, igyekszem változatossá tenni az edzéseket.

TRXInfo: Mit jelent számodra a funkcionális tréning?
Patrícia: A funkcionális tréning lényege, hogy a mindennapi életből vett mozdulatokat használjuk edzés közben; minden egyes gyakorlat során a lehető legtöbb izomcsoportot megmozgatva.
A funkcionális edzés olyan eredményt produkál, amit ténylegesen használni tudunk, így válnak az edzések „életszagúvá”. Anatómiai felépítésünknek és működésünknek megfelelően eddzük a testünket, integrált módon, háromdimenziós szabad térben. Az eredmények a hétköznapok során is megmutatkoznak, pl.: ha egy nehéz tárgyat anélkül tudunk feltenni fordulással egy magas polcra, hogy megsérülnénk, illetve ha egyéb speciális edzéscéljaink vannak, azokat is hatékonyabban érhetjük el a funkcionális edzés segítségével.

A funkcionális edzések során nincs izoláció, mint a kondigépes edzéseknél, ahol egy-egy izomcsoportot dolgoztatunk 1-1 gépen. Itt komplex egészként értelmezzük a testünket, minden izomcsoportunkat célzott terhelés éri, mint a mindennapos tevékenységeink során, pl. felemeljük gyermekünket, dolgozik a lábunk, a gerincmerevítőnk, a hátunk, karunk, vállunk… FUNKCIONÁLISAN kell izmainknak erősnek lenniük ahhoz, hogy nap, mint nap hatékonyan tudjunk helytállni. Ez nem jár feltétlenül együtt nagyméretű izomzattal!

A funkcionális tréning felkészít az élet kihívásaira. A funkcionális tréning sokrétű alapot ad, beépíthető az élsportolók éves edzéstervébe is,- a TRX, a Bootcamp, a Kettlebell…
A funkcionális tréning rendkívül változatos és sokrétű edzéseket tesz lehetővé, csak az edző képzelete szab határt.

Mióta funkcionális edzésekkel tréningezem magam, kevesebb és rövidebb idejű edzésekkel érem el ugyanazt az eredményt, mint régebben.
Az edzéstudomány állandóan fejlődik az új kutatások által, és ezzel nekünk, edzőknek is lépést kell tartanunk,- „jó pap holtig tanul”, mindig van hova továbbfejlődnünk és bővítenünk ismereteinket, amit aztán edzéseinkben a gyakorlatba átültethetünk.

TRXInfo: Mozgáskorlátozott vendégeid is vannak, akikkel nagyon szép eredményeket értek el! Mesélnél a tapasztalataidról?
Patrícia:
Én a mozgáskorlátozott ismerőseimet is teljesen egészséges normális embernek tekintem. Ugyanúgy edzek velük is, mint bármelyik kliensemmel. Egyénre szabott gyakorlatokat kapnak, ami az ő saját céljuk elérését segíti, de ez mindenkinél így van. Például a gerincsérves kliensnek is vannak kontraindikált gyakorlatai, amelyeket értelemszerűen nem végzünk. Igyekszem mindenkinek úgy összeállítani az edzését, hogy az ő egyéni fejlődését segítse, és sikerélménye legyen!
Eddig minden vendégem szívesen edzett TRX-szel, beépítem az edzéseimbe, de nem erőltetem senkire az eszközt. Gondoltam, miért ne használhatnák kerekesszékesek is, ha van rá mód. Könnyebb szállítanom, mint pl. egy fitball-t. Kipróbáltuk és működik.

TRXInfo: Hogyan nyered meg a vendég bizalmát?
Patrícia:
Nincsenek kommunikációs problémáim, mindenkivel megtalálom a közös hangot.

TRXInfo: Beszéljünk egy picit Kláriról (a „32 lépcsőfokon túl” című cikkben mindent elolvashatsz Kláriról – a szerk.). Legnagyobb örömömre a Klárival készült cikknek nagy sikere volt. Bemutatnád a közös munkát a Te szemszögedből?
Patrícia:
Klárinak a lépcsőn lemenetel a 2. emeletről eleinte egy órát is igénybe vett. Most negyedóra alatt megteszi egyedül.
Eleinte oldalazva tudott lemenni és segítséggel, most előrefelé haladva megy és segítség nélkül!!! Ő az én HŐSÖM 🙂

TRXInfo: Hogyan határoztátok meg a célokat?
Patrícia:
Szeretnénk, ha Klári erőállóképessége, tüdőkapacitása, testtartása, funkcionális ereje még tovább javulna. Erre kiváló eszköz a TRX.
Klárinak most ez a kedvence, büszke rá (és én is), hogy képes olyan gyakorlatokat is elvégezni, mint bárki más. Régebben más eszközöket is használtunk, fitball-t, gumikötelet, bokapántot, egyensúlypárnát…jelenleg csak TRX-ezünk.

TRXInfo: Hogyan tudod alkalmazni a TRX-et? Milyen mértékben használod? Mondanál néhány példát a gyakorlatokra?
Patrícia:
A gyakorlatok nagy részét segítségadással végezzük, vagy könnyített verzióban, vagy egyszerűen csak a helyzethez adaptálva. Például pendulumnál alkartámaszban segítem megtartani a csípőjét. Eleinte úgy hajtottuk végre a gyakorlatot, hogy szinte az egész súlyát én tartottam. Most úgy csináljuk, hogy Klári megemeli a csípőjét, tartja magát és én csak alulról mintegy támasztom, amennyit szükséges!!! Ha nem bírja, persze ott vagyok „tartónak” és segítek, de csak amennyit kell. Számára ez egy rendkívül nehéz gyakorlat, de nagyon ügyes és képes megcsinálni! Hanyatt fekve viszont egyedül is el tudja végezni a gyakorlatot Klári, ez az egyik kedvence. Egyre magasabban tudja megemelni a csípőjét, egyre szélesebben tud oldalra mozogni és egyre dinamikusabban végzi a gyakorlatot. 🙂
Klári fejlődését jól mutatja, hogy a Plank on elbows gyakorlatból jelenleg 4×8-at végzünk. Klári az első kört teljesen egyedül csinálja, a többiben is csak akkor segítek, ha szükséges, az utolsó 1-2 ismétlésnél.
Vannak olyan gyakorlatok, amelyeket passzívan végzünk, vagyis én mozgatom, hajlítom, nyújtom Klári lábát, ezzel is próbáljuk stimulálni a mozgató idegpályákat.

Döntően az alábbi gyakorlatokat végezzük: High Row; Mid Row; Row Single arm; T deltoid fly; Ydeltoid fly; Biceps curl; Squat; Hamstring curl (hips grounded); Plank; Crunch on elbows; Pendulum (a gyakorlatok kivitelezését bemutató videók megtalálhatóak a www.trxinfo.hu oldalon – a szerk.)

A TRX alkalmazásának a mértéke a vendégem igényeit követi, ha ő szeretné, az egész edzésen használjuk, ha nem, akkor bevetek más eszközöket is, mint például fitballt, kézisúlyzót, gumikötelet, babzsákot, egyensúlyozó párnát…

TRXInfo: Mesélnél az első edzésről? Mire gondoltál előtte? Hogyan készültél rá lélekben? Vártad vagy tartottál tőle? Miket csináltatok?
Patrícia:
Valóban kihívást is jelentett és jelent a mai napig nekem Klári edzése, de azt gondolom, hogy mindenkinek joga van a mozgás öröméhez és élményéhez, legyen az vak, mozgáskorlátozott, 3 vagy 90 éves. Mindent az egyén saját képességeihez mérten kell végezni, figyelembe véve az életkorát, a nemét, a fizikai állapotát, az ő elvárásait, céljait…

Igyekszem mindenben Klári igényeihez és elvárásaihoz igazodni. Ha látom, hogy kicsit fáradtabb, akkor lazább gyakorlatokat végzünk, vagy többet nyújtunk, vagy megmasszírozom a tenyerét… Számára nagyon fontos a gyengült izmok erősítése mellett a rövidült izmok nyújtása, lazítása.
Amikor megismertem, nagyon ferdén ült a székben, és feljebb volt az egyik válla a másiknál. Mára a testtartása jelentősen javult, szinte teljesen egyenesen tud ülni a székben, nem csavarodik a gerince. Ezt a javulást elsősorban a TRX-en végzett gyakorlatoknak tudom be, mivel a törzs izmai folyamatosan dolgoznak.

TRXInfo: Hogyan építed fel az edzéseket?
Patrícia:
Klárinak a tüdőkapacitása gyenge, ezért mindig hangsúlyt fektetek a légzésre. A gyakorlatok végzése közben folyamatosan mondom neki, mikor kell beszívnia, illetve kifújna a levegőt.
Állva kezdünk TRX-en,- amit az erkélyajtóhoz zárunk egy speciális erre kialakított pánttal.
Klári eleinte segítséggel tudott csak guggolni és közel sem ereszkedtünk le 90°-ig. Hátulról fogtam a derekát, egyensúly problémái is voltak, illetve a lába is gyenge volt egy önálló guggoláshoz. Jelenleg teljesen egyedül guggol 4×10-et közel 90°-ig !!! Ez óriási teljesítmény Tőle, nagyon büszke vagyok Klárira. Sosem adja fel, mindig van kedve edzeni, rugalmas és vállalkozó szellemű. Ha kitalálok valami új gyakorlatot, amit talán módosítva kipróbálhatnánk, ő mindig vevő rá!
Amikor legelőször próbáltunk TRX-ezni, összecsődítette a családját, kiabált, mint a fába szorult féreg, hogy „gyertek le azonnal a nappaliba, nézzétek meg, hogyan guggolok, mint egy normális ember!!!”
Klárinak a kezei is sérültek, jobb kézzel egyáltalán nem tud fogni (ez azóta pozitív irányba változott – a szerk.), a bal tenyere is gyenge, ezért neki még nehezítő tényező a kapaszkodás is. mindezt úgy oldjuk meg, hogy a jobb kezére feltekerjük a fogantyút, így tartja meg magát.

Klári tud már magas evezést csinálni önállóan 4×10-12, (High Row), ill. magas fekvőtámaszt állva, kis segítséggel (Chest Press). Próbáltuk a „W Deltoid Fly”-t is néhányszor.
Hanyatt fekve önállóan tud csípőemeléseket végezni, ebből 4×10-et szoktunk csinálni.
Rátértünk a szuperszettes edzésekre is, felváltva végzünk 2-2 gyakorlatot, hogy az állóképessége is fejlődjön.
Hanyatt fekve csípőemeléssel bal lábbal tud térdfelhúzást csinálni, jobb lábát passzívan én mozgatom, mivel a combhajlítója még gyenge a mozgás elindításához. Ha elindítom a lábát, kicsit tud segíteni,de ezen még van dolgozni valónk 🙂
Mikor megismertem Klárit a jobb lábának épp csak a lábfeje mozgott, hihetetlen változásokon ment át azóta.
Hanyatt fekve képes hasprést végezni ellenkező térd irányába emelkedve. Mindkét lába be van akasztva, az egyiket 90°-ig behajlítja és ahhoz emelkedik ellenkező oldali kézzel.
Az egyenes hasizmát Klári régebben is tornáztatta otthon önállóan, a ferde hasizmaira én kezdtem el végeztetni gyakorlatokat, mert ahhoz, hogy egyenesen tudjon ülni a kerekesszékben a ferde hasizmokra is szüksége van. Az izomereje itt is jelentősen javult!
Hason, alkartámaszba képes felemelni a csípőjét, koncentráltan megfeszíteni a hasizmait.
Alkartámaszban (hason) szoktunk futni is (Moutain Climber), ez bal lábbal jobban megy, de egyre ügyesebb a jobb lába is.
Alkartámaszban próbáltunk már lábnyitásokat is végezni, ez ballábbal jól megy, a jobbal egyelőre épp csak mozdul, de dolgoztatjuk keményen (Hip abduction).

TRXInfo: Klári számára melyik gyakorlat könnyű, melyik okoz nagyobb kihívást?

Patrícia: Néhány példa, amelyeket fitballon végeztünk:

  • Ülve egylábas lábnyújtás előre. Ballábbal teljesen egyedül dolgozik, de a jobb lábát segítenem kell.
  • Csípőkörzés ülve, mindkét irányba, kapaszkodás nélkül. Klári itt lábbal tartja magát. Klárinak rendkívül nehéz egyensúly gyakorlatról van szó.
  • Rugózás, asztalba kapaszkodva felállás többször egymás után

Én Klárit egészséges embernek tekintem, hisz nem beteg, „csak” mozgásában némileg korlátozott, de ettől még neki is lehet mozgáshiánya, neki is jelenthet örömet a sportolás, lehet és van is sikerélménye!!! Vannak céljai; ha elér valamit, újakat tűzünk ki 🙂

Edzünk heti 2x együtt és Klári ezenkívül egyedül is végez gyakorlatokat. Szobabiciklizik, hasprés gyakorlatokat végez, gumiszalaggal combnyújtást, combhajlítást csinál úgy, hogy az asztal lábához erősíti a gumiszalagot. De néha lemegy „sétálni” az utcába is.
Nagyon szorgalmas, naponta igyekszik tornázni.

TRXInfo: A különböző izomcsoportoknál honnan jutottatok el hová?
Patrícia:
A legtöbbet talán a combfeszítő, combhajlító izmai erősödtek, de a combközelítő és combtávolító izmai is tónusosabbak lettek.
Sokat nyújtjuk a vádliját és a talp izmait, hogy ne rövidüljenek tovább, mert ez a járás fejlődését gátolja. Nyújtjuk a tenyér izmait, mert ezek is rövidültek, görcsösen állnak az ujjai, nehezen ír, nem képes finom mozgásokra.
A törzs izmai is sokat erősödtek, gondolok itt a hasizmokra, ill. a törzsmerevítő izmokra egyaránt.
Sajnos a tricepsz beidegződése valószínűleg sérült, ezen egy műtéttel tudnának valamelyest javítani. Itt icipici eredményt értünk el, de próbáljuk erősíteni.

Általánosan minden izmát igyekszem tornáztatni, fejleszteni, nyújtani Klárinak, hogy képességeihez mérten harmonikus mozgást érhessen el.
Nagyon nehéz ezeket az apró, de SZÁMÁRA MÉGIS JELENTŐS ÉS „ÓRIÁSI” változásokat,eredményeket leírni. Klárinak ezzel könnyebb lett a mindennapi élete, olyan egyszerű dolgokat, mint a mosogatás, teregetés…el tud látni, önállóbb lett.

TRXInfo: Úgy gondolom valamennyi olvasó és tréner kolléga nevében bátran kijelenthetem, hogy fantasztikus és példaértékű munkát végeztek Klárival. Minden elismerésünk a Tiétek. Bízom benne, hogy hamarosan újabb eredményekről számolhatunk be. További sok sikert kívánok!

Pin It on Pinterest

Share This