TRX-ekKét heveder lóg a falról.

Na és? Olyan, mint a tornatermekben a gyűrű volt régen, semmi különös. Egészen addig, amíg el nem kezded használni. 10 perc után átértékelsz mindent, amit korábban a saját testsúlyoddal való edzésekről gondoltál. Ahogy idővel erősödsz, egyre többet bírsz, de az első alkalomra garantáltan emlékezni fogsz… A TRX kényszer szülte eszköz, talán éppen ezért működik.

Pozsonyi Zsolt TRX Master Trainerrel beszélgettem a testedzés új irányáról, amely a jövőben át fogja alakítani mindazt, amit ma fitnesznek nevezünk.

Mit jelent számodra a funkcionális edzés?

Számomra attól lesz egy edzés funkcionális, hogy felkészít a mindennapi élet kihívásaira. Ebből fakadóan a funkcionális edzés nem lehet izolált, az edzés szerves egészként kezeli az emberi testet. Az én értelmezésemben ebbe nem fér bele a gépekkel történő ülve végzett edzés, ami az elmúlt 20 évben alakult ki. Manapság napi 8 – 12 órát íróasztalnál töltünk, az emberi szervezetet nem erre tervezték. Az élet 3 dimenzióban zajlik, nem arra lettünk kitalálva, hogy ülve edzünk. Igenis fel kell állni a funkcionális edzéshez, a testünket a térben kell mozgatni, szerves egészként kell kezelni, nem pedig izolálni. Tehát a funkcionális edzés felkészít a mindennapokra és segít megóvni a szervezetet a sérülésektől.

Hol húzódik a határ a funkcionális- és a sport specifikus edzés között?

Véleményem szerint a funkcionális edzés sokrétűsége megteremti az alapokat, amelyekre később fel lehet építeni a specifikus mozgásokat, képességeket, melyekre az adott sportágban szükség van; ez lehet a láb robbanékony ereje, a koordináció fejlesztése vagy egyéb izmok specifikus fejlesztése. A lényeg, hogy a funkcionális edzés mindezekhez egy kiváló alapot épít. Erre már támaszkodhatnak akár az élsportban is. Amennyiben ezek az alapok hiányoznak, biztos, hogy  torzulás következik be a gerincben illetve az ízületekben, hosszútávon a sportoló nem lesz sikeres és sérülésmentes.

Hogyan illeszkedik mindebbe a TRX?

Mindazt, amiről a funkcionális edzés meghatározásánál beszéltünk, a TRX tudja.

  • 3 dimenzióban való mozgás, hasonlóan a mindennapi élethez
  • saját testsúly használata a gravitációval szemben
  • nem izoláljuk a mozdulatokat – ezáltal a megdolgoztatott izmokat sem -, egyszerre sok izom dolgozik
  • nagyon fontos, hogy a használó fittségi szintjéhez lehet szabni a gyakorlatokat, folyamatosan lehet fejlődni és továbblépni
  • egyszerre terheli a keringést és a vázizom-rendszert, folyamatosan dolgoztatja a törzsizmokat

Mikor és hogyan ismerkedtél meg az eszközzel?

2008. novembere körül találkoztam először az eszközzel az interneten, új trendeket és eszközöket kerestem. Találtam egy képet, amin egy katona a sivatagban a harckocsi oldalához rögzített TRX-szel éppen atomic push-up-ot (fekvőtámasz térdhúzással) végzett. Azonnal megtetszett és kihívást láttam benne. Akkor már nagyon untam a súlyzós edzéseket, a tömegnöveléses módszereket sok pihenőkkel, kevés ismétlés számmal. Igazából már nem motivált, nem volt benne semmi kihívás. Felvettük a kapcsolatot a forgalmazóval, utána pedig a dolgok haladtak a maguk útján.

Mivel nyújt többet vagy mást azokhoz az eszközökhöz képest, amelyeket korábban használtál?

Talán a legfontosabb, hogy van benne kihívás. Az ember azt érzi, hogy mindig van benne újabb motiváció, folyamatosan le akarja magát győzni, új célokat tud maga elé állítani. Nagyon gyorsan lehet vele edzeni és ezalatt nem azt értem, hogy elhanyagoljuk a bemelegítést, majd a levezetést. Mindezekkel együtt gyorsabban lehet haladni, mint egy súlyzós vagy gépes edzéssel, mivel a terhelés sokrétűbb, így az ember is gyorsabban fárad. Amennyiben össze akarjuk hasonlítani a  gépes edzéssel, nagyon fontos, hogy az eszköz összesen 70 dkg, egy apró zsákban elfér. Bárhova elviheted, lényegében egy hordozható fitneszterem, bárhol tudsz vele edzeni. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy bármelyik gépet ki tudjuk váltani a TRX-szel. Nem kell hozzá más, csak edzői kreativitás.

Amennyiben a súlyzókkal akarjuk összehasonlítani, talán a legnagyobb különbség abban rejlik, hogy a TRX-szel a saját testsúlyodat használod a gravitációval szemben. Súlyzóknál az emeléseket és a tolásokat használod, míg a TRX-szel rengeteg dinamikus gyakorlatot végezhetsz vagy húzódzkodó jellegű gyakorlatokat, amelyeket súlyzókkal nem tudsz megoldani. A TRX pont attól zseniális, hogy nem egy űrtechnológiai eszközről van szó, mégis rengeteg mindent tud, az egész testedet megmozgathatod.

A gyártó szerint a TRX bárhol használható, bárkinek ajánlható, bármilyen cél eléréséhez.  Mennyi ebből a marketing és mennyi a valóság?

Naivitás lenne azt hinni, hogy a mai világ nem a marketingről, a pénzkeresésről és a pénztermelésről szól. Látjuk a teleshopos műsorokban, hogy jó marketinggel bármit el lehet adni. Számomra a TRX-ben az a jó, hogy amit a marketing mond, azt szakmailag 100%-ig alátámasztottnak tartom.

Valóban bárkinek ajánlható – férfi, nő, idős, fiatal -, bárki elkezdhet vele edzeni. A gravitációval szembeni dőlésszög változtatásával beállíthatja a számára szükséges ellenállást. Nálunk ezzel edz a testépítő világbajnok (Tóth Zoltán – Nabba Mr. Univerzum, WBPF Világbajnok, IFBB EUROPEAN ELITE BAJNOK), az USA-ban pedig az NBC The Biggest Loser című műsorban a 130 kg feletti emberek is képesek voltak a TRX-el guggolni Fittségi szintet tekintve össze sem lehet őket hasonlítani, de mégis ugyanazt az eszközt tudják használni, természetesen nem ugyanazokat a gyakorlatokat végzik.

Mivel egy 70 dkg-os eszközről beszélünk, valóban bárhol használható, amennyiben találunk egy alkalmas felfüggesztési pontot, ami elbírja a testsúlyunkat (fa, korlát, oszlop, bordásfal stb.). Edzés előtt természetesen ellenőrizni kell a rögzítést, hogy valóban megtart-e.

Hogy mire használja az ember, az csak hozzáállás kérdése. Az edzésintenzitás, az ellenállás változtatható, lehet alakot formálni, de alkalmas terheléses tesztekre is. Rengeteg mozgást lehet vele végezni, függetlenül attól, hogy a cél a testzsír csökkentés vagy az esztétikus külső megteremtése – és akkor még nem is beszéltünk a sportág specifikus mozgásokról.

A TRX esetében a testzsír csökkenése következménye, vagy inkább célja az edzéseknek?

Azt gondolom, hogy a legtöbb ember azért megy el edzeni – még ha magának sem vallja be – hogy a tükörben mást lásson, mint mondjuk két hónappal ezelőtt, amikor belenézett. Ebből fakadóan nem a mérleget kell nézni, hogy mennyit mutat, hanem hogy az izmok előbukkanjanak a zsírpárnák alól. Megfelelő edzéssel és a célhoz igazított táplálkozással nagyon sok minden elérhető. Nagyon intenzív mozgásról beszélünk, a kalóriák még jóval az edzést követően is égnek, tehát akár célként, akár következményként beszélünk a testzsírszázalék csökkenésről, TRX használata esetén számolhatunk vele.

„Használd a tested a gépek helyett!”  Frappáns és hangzatos szlogen, de nem riasztja el az edzőtermeket? Más szóval akár saját gépparkjuk konkurenciái lehetnek. Hogyan fogadta a TRX-et a szakmai közösség?

Igen, ez egy érdekes kérdés. A szakma támogatja a TRX-et, hiszen kiváló eszközről beszélünk, a klubok azonban láthatnak benne konkurenciát. Ugyanakkor a TRX plusz bevételi forrás is lehet, amennyiben csoportos órákat indítanak. Színesíthetik a szolgáltatások palettáját anélkül, hogy nagyobb beruházást kellene végezniük. A csoportos személyi edzéssel egy 45-50 perces rendkívül hatékony módszert adhatnak a vendégeknek. Manapság nem mindenkinek van 2-3 órája a teremben edzeni, így a TRX egy jó alternatíva lehet. A csoportos foglalkozás másik előnye, hogy a TRX így nem jelent konkurenciát a gépeknek. Felhasználás szempontjából három alternatíva létezik: vagy valaki megveszi magának az eszközt, elolvassa a füzetet és a DVD alapján megtanulja használni a TRX-et, vagy fogad egy személyi edzőt, aki felügyeli a munkát. A harmadik megoldás a csoportos edzés. Az eddigi tapasztalatok is ezt igazolják.

Abban nem érdemes a kluboknak gondolkodni, hogy a bordásfalakra kitesznek egy-két eszközt, hogy bárki használhassa, mert ennél azért a TRX több odafigyelést kíván. A jövőben egyébként egyre több edző fog megjelenni a piacon az eszközzel, akár úgy, hogy néhányan összeállnak, kibérelnek egy helyet, minimális beruházással felszerelik és elindítják a funkcionális edzőtermüket.

Mikorra várhatóak Magyarországon a kifejezetten TRX-re berendezkedett edzőtermek?

Úgy gondolom, hogy erre még néhány évet várni kell. Magyarországon a TRX felfutóban van, egyre többen ismerik. Főleg azoknak jelent alternatívát, akiknek a hagyományos súlyzós edzés nem megfelelő, vagy adott esetben riasztó.

A TRX-et egyébként érdemes behelyezni a funkcionális edzés egyéb eszközei közé (gumikötél, fittball, homokzsák, kettlebell stb.), mert jól kiegészítik egymást. Több edző is gondolkodik ebben a megoldásban, már most is vannak olyan termek, ahol a funkcionális edzésre rendezkednek be.

A külföldi pozitív példákat látva komoly fejlődés előtt áll Magyarországon is a TRX-es edzés. Nem csodáról beszélünk, egyszerűen csak használni kell és „működik” a dolog.

Használd Te is a tested a gépek helyett!

Ágh Csaba

Pin It on Pinterest

Share This